Joulutortut.

Chciałam opublikować wcześniej ten przepis, ale zdjęcia musiałam zdobyć… Wybaczcie i zapraszam!

Joulutortut czyli świąteczne ciasteczka w kształcie wiatraków.

Przygotowanie ich jest bajecznie proste, a w okresie świątecznym pojawiają się absolutnie wszędzie – także w naszym domu. Jednak moja rodzina idzie na skróty i używa gotowego mrożonego ciasta. Nie spotkałam się z takim w Polscę, więc poniżej zamieszczam przepis na ciasto :)

250 g masła
1 1/2 szklanki tłustej śmietanki
250 g mąki
marmolada ze śliwek lub moreli
1-2 żółtka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj ubitą śmietankę i po wymieszaniu dodaj masło. Z ciasta uformuj kulę i zostaw w lodówce na min.1h (najlepiej na 3 dni). Ciasto podziel na 2-4 kawałki (będzie się łatwiej wałkowało). Na stolnicy oprószonej mąką połóż ciasto, podsyp ponownie mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 5mm. Ciasto potnij na kwadraty 8×8 cm. Teraz nożem natnij rogi każdego z kwadratów od brzegu do środka. Na środek nałóż małą łyżeczkę marmolady, brzegi posmaruj mieszanką jajka i mleka i uformuj ciastka na kształt gwiazd/ wiatraka (trzeba co drugi róg zebrać i ścisnąć). Ciasto nie powinno się ogrzać, więc jeśli przygotowanie ciasteczek zajmie więcej czasu, gotowe gwiazdki trzeba wsadzić na chwilę do lodówki.
Posmaruj ciastka roztrzepanym żółtkiem i piecz w 225 °C przez ok.10-15 min (dopóki nie zrobią się złoto-brązowe). Upieczone gwiazdki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj z herbatą, kawą lub glöggiem.

zdjęcie: wiatraczki przygotowane przeze mnie